Selçuk Üniversitesi
Tıp Fakültesi Hastanesi
Çocuk Psikiyatrisi Kliniği
Tel: 0542 406 0 400.
bilgi.serhatturkoğlu@gmail.com

Uzmanlık Alanları
Prof. Dr. Serhat Türkoğlu; dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, kaygı bozuklukları, özgül öğrenme güçlüğü, depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, konuşma bozuklukları, davranış bozuklukları, tik bozuklukları ve yeme bozuklukları başta olmak üzere psikiyatrik sorunlarda, sağlıklı bebek ve çocuk gelişimi konusunda danışmanlık vermekte, bireysel terapi ve aile terapisini uygulamakta ve gerekli hallerde ilaç tedavilerinden yararlanmaktadır.
İlgi Alanları
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Otizm
Spektrum
Bozukluğu
Özgül
Öğrenme Güçlüğü
Sınav ve Gelecek Kaygısı
Okul Başarısızlığı
Ergenlik Sorunları
Aile İletişim Sorunları
Korku ve Kaygı Bozukluğu
Davranım Bozukluğu
Depresyon
İçe Kapanıklık
Ayrılma Kaygısı
Zihinsel Engellilik ve Ek Sorunlar
Öfke Kontrol Bozukluğu ve Şiddet
Uyku Sorunları, Kabuslar ve Uyurgezerlik
Dürtü Kontrol Bozuklukları
Okul ve Akran Sorunları
Okul Fobisi ve Reddi
Anne Baba Ayrılığı
Yaygın Kaygı Bozukluğu
Kardeş Kıskançlığı
Panik Atak
Tik Bozukluğu
Özgül Fobi
Karşıt Olma Karşıt Gelme Bozukluğu
Kekemelik ve Konuşma Sorunları
Sosyal Fobi, Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Yeme Bozuklukları
Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu
Kaka Kaçırma ve Islatma Sorunları
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Çocukluk Çağı Mastürbasyonu
Şizofreni ve Diğer Psikotik Durumlar
Oyun ve İnternet Bağımlılığı
Bipolar Bozukluk (Duygudurum Bozukluğu)
Madde ve Alkol Kullanımı
Yakın Kaybı ve Yas
Konversiyon Bozukluğu
Cinsel Kimlik ve İlgili Sorunlar
Disosiyatif Bozukluklar
Selektif Mutizm (Seçici Konuş(a)ma-mazlık)
Yıkıcı Duygudurum Düzenleyememe Bozukluğu
Özgüven Eksikliği
Parmak Emme, Tırnak Yeme
Uygulama Alanları
Genel Psikiyatrik Muayene
Genel psikiyatrik muayene, çocuk ve gençleri kliniğe getiren şikayetlerinin ilk olarak değerlendirildiği görüşmedir. Bu görüşmede başvuran kişinin tüm gelişim dönemleri, aile hikayesi, genetik riskleri ve diğer tıbbi hastalıkları ayrıntılı olarak değerlendirilir. Devamında bireyin bilinç, yönelim, algı, bellek, zeka, yargılama, iletişim ve gerçeği değerlendirme yetisi gibi işlevleri değerlendirilir. Gerekli ise psikometrik testler, kan testleri ve diğer branşlardan konsültasyon istenebilir.
Psikiyatrik İlaç Tedavileri
Genel psikiyatrik muayenenin ardından aldığı tanı sonrasında tedavi süreci planlanır. Hangi tedavi türü ile başlanacağı bozukluğun veya hastalığın türü ve şiddetine bağlı olarak planlanacaktır. Çocuk ve ergenin yaşı, cinsiyeti, kilosu, geçmiş tedavi öyküsü, sahip olduğu diğer hastalıklar planlamada önemlidir. Öncelikle ilaçsız psikoterapi seçenekleri değerlendirilir. Gerekli olan durumlarda ilaç tedavisi planlanabilir.
Bebek Ruh Sağlığı
İlerleyen yıllarda çocuğun ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen birçok psikiyatrik durum ebeveyn-bebek etkileşimindeki sorunlar ile bağlantılı olarak gelişmektedir. Bu nedenle bebek ve küçük çocukluk döneminde görülen anne-bebek etkileşim kalitesi, yeme ve uyku sorunlarının değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca nörogelişimsel bozukluklar olarak ifade edilen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, entelektüel (zihinsel) yetersizlik, dil bozukluğu gibi psikiyatrik problemlerin ilk belirtileri bu dönemde görülmektedir. Erken tanının çok önemli olduğu bu süreçte bebek ve küçük çocuklar ebeveynleri ile etkileşim içerisinde iken gözlenmekte ve tedavi sürecinde etkileşim rehberliği gibi özel yöntemlerden yararlanılmaktadır.
Bilişsel Davranışçı Terapi
Bilişsel davranışçı terapi anksiyete bozuklukları, depresyon ve obsesif kompulsif bozukluk gibi çocuk ve ergenlerde görülebilen birçok psikiyatrik sorunun tedavisinde kullanılan sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Özellikle bu bozuklukların başlangıç aşamasında ve hafif şiddette belirtiler mevcutsa ilk tedavi seçeneği olarak önerilmektedir. Etkinliği ile ilgili kanıtların birçok araştırmada gösterildiği bir terapi yöntemidir. Bilişsel davranışçı terapi seanslar halinde ilerletilmekte, seans sayısı mevcut probleme ve danışanın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Gerekli görüldüğü durumlarda ilaç tedavileri ile birlikte uygulanabilmektedir ve hızlı-etkin tedaviye ulaşılmasını sağlayabilmektedir.
Bütüncül (Eklektik) Terapi
Birden fazla psikoterapi türüne ait tekniklerin bir arada kullanılması şeklinde tanımlanan "Bütüncül Terapide" terapist, birey ve problem için en uygun terapi yöntemlerini bir arada uygulamaya çalışır. Eklektik terapiler psikanalitik, bilişsel-davranışçı terapi, gestalt terapi, varoluşçu psikoterapi gibi geleneksel, “tek ekollü” terapi sistemlerinin katkılarını kabul eder. Bütün klinik sorunlarda ve tedavi hedeflerinde uygulanabilir. Yöntemlerin, hedeflerin esnekliği ve çeşitliliği, bu terapiyi anksiyete bozuklukları, depresyon, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu gibi geniş bir sorun aralığı için uygulanabilir kılar.
Aile Danışmanlığı ve Terapisi
Aile terapisinde odak noktası bir bütün olarak ailedir, tek başına çocuk ya da genç değildir. Aile üyelerinin birbirleriyle olan ilişki örüntüleri, iletişim sorunları ve bunların çocuk ya da genç üzerine olan potansiyel etkileri değerlendirilir. Aile içindeki ilişki ve iletişim sorunlarının döngüsel özellik gösterdiği kabul edilir ve tüm ilişkilerin ele alınması gerektiği ilkesi ile hareket edilir. Aile terapisi, aile üyelerinin bütününün ya da birkaçının katılımı ile yürütülebilir. Terapi seanslarında aile bireylerinin ailelerinin ilişki ve işleyiş biçimi ile ilgili farkındalık kazanmaları ve sorun oluşturan noktaları bulup uygun çözüm yöntemlerini keşfedip uygulamaları hedeflenir. Aile terapisinin çocuk veya gencin bireysel terapisi ve/veya ilaç tedavisi ile birlikte sürdürülmesi mümkündür.